Sepet

250 TL ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo!

Dünyanın En Sıcak Günü

07 SepDünyanın En Sıcak Günü
0 Yorumlar62 Görüntüleme

Dünyanın En Sıcak Günü

04JulDünyanın En Sıcak Günü
 3 Temmuz 2023 Pazartesi günü dünya tarihinin en sıcak gününü yaşadı. Ortalama küresel sıcaklık, Ağustos 2016'da belirlenen 16,92 santigrat derece (62,46 Fahrenheit) olan önceki rekoru geçerek 17,01 santigrat dereceye (62,62 Fahrenheit derece) ulaştı.


Rekor kıran bu sıcak tüm dünyada hissedildi. Amerika Birleşik Devletleri'nde güney eyaletleri, bazı yerlerde sıcaklıkların 110 Fahrenheit derecenin üzerine çıktığı bir ısı kubbesiyle sarsıldı. Çin'de, 35 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklarla kalıcı bir sıcak hava dalgası devam etti. Ve şu anda kışında olan Antarktika bile anormal derecede yüksek sıcaklıklar kaydetti.


Bilim insanları, rekor kıran bu sıcaktan iklim değişikliğinin sorumlu olduğunu söylüyor. Sera gazı emisyonları artmaya devam ettikçe, Dünya'nın atmosferi daha fazla ısıyı hapsediyor ve bu da daha aşırı hava olaylarına yol açıyor.


Dünyanın En Sıcak Gününe Nasıl Geldik?


  • Sıcak hava dalgasına, güçlü bir El Niño olayı ve insan kaynaklı iklim değişikliği de dahil olmak üzere bir dizi faktör neden oldu.

  • El Niño olayı, ekvatoral Pasifik Okyanusu'nun ısınmasına neden olarak atmosferik dolaşım modellerinde değişikliklere yol açtı. Bu değişiklikler, sıcak havayı tropik bölgelerden orta enlemlere getirdi, burada ısıyı tuttu ve sıcaklıkların yükselmesine neden oldu.

  • İnsan kaynaklı iklim değişikliği de sıcak hava dalgasında rol oynadı. Sera gazları ısıyı atmosferde hapseder ve bu da ısı dalgalarını daha olası ve daha şiddetli hale getirir.

  • Sıcak hava dalgasının dünyadaki insanlar ve ekosistemler üzerinde yıkıcı bir etkisi oldu. Amerika Birleşik Devletleri'nde, sıcak hava dalgası 1.000'den fazla ölüme neden oldu ve yaygın elektrik kesintilerine neden oldu. Çin'de sıcak hava dalgası ekinlere zarar verdi ve su kıtlığına yol açtı. Ve Antarktika'da, sıcak hava dalgası buz tabakasının endişe verici bir hızla erimesine neden oldu.



3 Temmuz 2023 sıcak hava dalgası, iklim değişikliğinin tehlikelerine dair bir uyarı işaretidir. Emisyonlarımızı azaltmak ve iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek için acilen harekete geçmeliyiz. Aksi takdirde, insanlar ve gezegen için yıkıcı sonuçlara yol açacak daha fazla aşırı hava olayları görmeye devam edeceğiz.


Neler Yapabiliriz? 


  • Enerji tüketiminizi azaltın.

  • Daha az araba kullanın ve daha sık yürüyün, bisiklete binin veya toplu taşımaya binin.

  • Daha az et ve daha çok bitki bazlı yiyecekler yiyin.

  • Sürdürülebilirliğe kendini adamış işletmeleri destekleyin.

  • İklim değişimi ile mücadele eden kuruluşları destekleyin. 

  • Yeşil altyapıya yatırım yapın. Ağaçlar ve bitki örtüsü gibi yeşil altyapı, şehirleri soğutmaya ve sıcak hava dalgalarının etkilerini azaltmaya yardımcı olur.

  • Ağaç dikerek, tente kurarak veya başka yöntemler kullanarak gölge oluşturulabilir.

  • Su tasarrufu, sıcak hava dalgaları sırasında su kıtlığı riskini azaltmaya yardımcı olur.

  • İnsanların sıcak hava dalgalarının riskleri ve nasıl güvende kalınacağı konusunda bilinçlendirilmesine yardımcı olun. 


3 Temmuz 2023 tarihi bir gündü. Kayıtlı tarihin en sıcak günüydü ve iklim değişikliği konusunda acilen harekete geçme ihtiyacının bir hatırlatıcısı oldu. Emisyonlarımızı azaltmak ve iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek için hepimiz üzerimize düşeni yapabiliriz. Birlikte çalışarak kendimiz ve gelecek nesiller için daha sürdürülebilir bir gelecek yaratabiliriz.

Yorum Yap